Beleidsplan 2018-2021 

Inleiding

 

Al meer dan 125 jaar worden er vanuit Nederland Bedevaarten georganiseerd naar Lourdes, een plaats in het zuiden van Frankrijk, waar in 1858 Maria aan Bernadette Soubirous verschenen is.

 

Deze bedevaarten worden landelijk georganiseerd door de Stichting Vereniging Nationale Bedevaarten (VNB) te ‘s-Hertogenbosch, in samenwerking met de vele plaatselijke Lourdesgroepen in Nederland.

 

Onze werkgroep Obdam is in 2002 opgericht op initiatief van Jan Bankras en Cilia Schipper.

 

Als stichting voldoen we aan de nieuwe belastingregels die gelden voor Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI) Een ANBI is een kerkelijke, levensbeschouwelijke, charitatieve, culturele, wetenschappelijke of algemeen nut beogende instelling die als zodanig door de Belastingdienst is aangewezen.

 

De aanvraag door onze stichting op grond daarvan aan te merken als een ANBI is in eerste instantie afgewezen, met als argument dat  “ de activiteiten niet zijn aan te merken als zijnde in het algemeen belang” . Met het oog daarop heeft het bestuur besloten het tot nu toe volgens de statuten ontwikkelde beleid alsnog formeel vast te leggen in een schriftelijk beleidsplan welke ook op de website wordt gepresenteerd.

 

Doelstelling

 

Het doel van de landelijke en de plaatselijke stichtingen Lourdeswerk is het samenstellen, leiden en begeleiden van bedevaarten naar Lourdes. Een Lourdesreis is meer dan een vakantiereis. Op bedevaart gaan is ook een zichtbare uitdrukking van gelovige/zoekende mensen naar betekenisvol ontmoeten met God en met elkaar, waarbij iedereen zowel zieke als gezonde pelgrims een verantwoordelijkheid draagt en een taak heeft.

 

Concrete plannen voor 2018-2021

 

De stichting heeft zonder winstoogmerk ten doel:

 

·      Het begeleiden van pelgrims naar de bedevaartplaats Lourdes;

·      Het geven van informatie en andere praktische hulp aan mensen die aan een reis deelnemen of dit overwegen;

·      Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

 

De stichting tracht heer doel onder meer te verwezenlijken door:

 

1.     Het geven van informatie over reizen naar Lourdes:

 

In de maand mei of september eens per twee jaar organiseert de stichting een bedevaart naar Lourdes. De voorbereidingen van zo’n reis starten al zo’n 8 a 9 maanden daarvoor, met ondermeer het zoeken van pelgrims en vrijwilligers.

 

Regelmatig worden informatieavonden gehouden en wordt informatie gegeven in de parochiebladen en de Rotonde over Lourdes en de voorbereidingen van zo’n bedevaart.

 

Het (laten) samenstellen van reisverslagen .

 

Opzetten van een website om de plaatselijke ( en regionale) bevolking op de hoogte te brengen van onze activiteiten in het algemeen en nieuwe bedevaarten in het bijzonder.

 

2.     Het bijeenbrengen van financiële middelen

 

Ook de komende jaren wordt doorgegaan met dergelijke acties. Hierdoor is het mogelijk om pelgrims, indien nodig, financieel te ondersteunen en vrijwilligers een reiskostenvergoeding toe te kennen. Het bestuur zal zich inzetten de ploeg vrijwilligers op een goed niveau te houden.

 

3.     De jaarlijkse sponsoractie doormiddel van de huis aan huis flyers in de maand september.

4.     Het onderhouden van de contacten met de landelijke organisatie (VNB) en de Lourdesgroepen uit onze regio.

 

In de komende beleidsperiode zal het bestuur zich bezig moeten gaan houden met het aantrekken van nieuwe sponsoren om de continuïteit van de stichting te waarborgen.

 

Het bestuur komt voor het organiseren van alle activiteiten minimaal zes keer per jaar bij elkaar in het jaar dat we op reis gaan. In het jaar dat we niet op reis gaan komen we zeker drie keer bij elkaar.

 

Indien nodig wonen bestuursleden landelijke of regionale bijeenkomsten over Lourdes bij.

 

Tot slot

 

Wij hopen als Stichting Lourdes Werkgroep Obdam-Hensbroek de komende jaren voor velen een reis naar Lourdes mogelijk te maken, vanuit ons vast vertrouwen dat Lourdes een plek is waar “ de hemel de aarde raakt”  Een plek waar mensen op adem mogen/kunnen komen om het leven van alledag met zijn vreugde en zijn verdriet aan te kunnen.

 

Obdam 4 juni 2018